dissabte, 31 de març del 2018

Els PLE

L'eclosió de les noves tecnologies aplicades a l'educació ha fet que ressorgisca amb força el concepte d'entorn personal aprenentatge o PLE. Encara que sempre ha existit ara es redefineix per a integrar les múltiples possibilitats que ofereixen les noves eines digitals.

Però, què és un PLE?
 

És un entorn que inclou tots aquells recursos que ens ajuden a cercar, organitzar, produir i compartir informació i coneixement.
El desenvolupament d'internet ha multiplicat les possibilitats d'aprenentatge. En la xarxa existeixen milers de fonts d'informació i eines digitals que podem consultar i utilitzar, així com xarxes socials i plataformes on podem contactar amb altres persones per a crear i compartir informació.

Quins són els seus avantatges i desavantatges?

Avantatges

  • Il·limitada varietat i funcionalitat d'eines, personalitzable i adaptable a múltiples variacions.
  • Barat, ja que sovint estan compostos d'eines de codi lliure i obert.
  • Oberts a la interacció, l'intercanvi i la connexió.
  • Centrats en l'estudiant (cada estudiant selecciona i utilitza les eines que tenen sentit per a les seues necessitats i circumstàncies particulars).
Desavantatges

  • Complex i difícil de crear per a persones sense experiència.
  • Possibles problemes de seguretat i exposició de dades.
  • Sense capacitat per a preveure o resoldre problemes d'aplicació web de rendiment.
  • Manca de gestió centralitzada.
  • Difícils per a donar suport a diverses eines i la seua integració amb els sistemes.

dimarts, 27 de març del 2018

Reduir el consum d'aigua amb les noves tecnologies

Les aplicacions mòbils poden ser un instrument molt útil a l'hora d'estalviar aigua a casa. Ací teniu algunes opcions que ens mostra la guia de consum responsable d'Oxfam Intermon:

Ahorro en casa t'ofereix trucs i consells pràctics per a aplicar en el teu dia a dia. Està dividida per zones de la casa on pots reduir el teu consum d'aigua: bany, cuina, saló, dormitori, terrassa o jardí.


Aquesta aplicació és de tipus col·laborativa amb l'objectiu que tots els usuaris aporten les seues idees o recomanacions, que s'aniran incloent en l'aplicació per a compartir-les amb tota la comunitat.



myUse Permet fer un seguiment sobre la base de la teua despesa i hàbits quotidians, de consum d'aigua, gas i electricitat d'una forma gràfica. Es pot comprovar de forma fàcil i visual quin és l'impacte mediambiental que es genera des del teu domicili i quins gestos suposen un balafiament d'aigua.

Akatu Fake Shower t'ajudarà a saber la quantitat d'aigua que uses en dutxar-te.

Shower Timer et permet generar una alarma quan t'estàs dutxant.
D'aquesta manera no gastes de més, en controlar en tot moment el temps que tardes a dutxar-te.



Water Use Calculator t'ajuda a calcular quin hauria de ser la nostra despesa estimada en aigua per persona.

dijous, 22 de març del 2018

Dia mundial de l'aigua

Hui és el dia mundial de l'aigua. Aquest dia se celebra anualment el 22 de març com un mitjà de cridar l'atenció sobre la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.



Per què és necessari un Dia Mundial de l'Aigua?

El 22 de març és una oportunitat d'aprendre més sobre temes relacionats amb l'aigua, serveix d'inspiració per a compartir els problemes relacionats amb l'aigua i prendre mesures per a canviar la situació.

Qui va ser el primer any que es va celebrar aquest dia?
El 22 de març de 1993 va ser el primer Dia Mundial de l'Aigua. Cada any, ONU-Aigua, l'entitat que coordina el treball de l'Organització sobre l'aigua i el sanejament, estableix un tema per al Dia corresponent a un desafiament actual o futur.

Quin és el lema de 2018?

La campanya del Dia Mundial de l'Aigua 2018 té com a lema "La resposta està en la naturalesa”. Per açò, es difondran solucions basades en la naturalesa que ajuden a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per a què serveix aquest dia?

En el Dia Internacional de l'Aigua tenim l'oportunitat d'aprendre més sobre l'aigua i els problemes relacionats amb la seua manca. Nosaltres, en el dia a dia, podem reduir el consum d'aigua amb xicotets gestos.

Què podem fer per a reduir el consum d'aigua?

• Llavar-nos les dents amb l'aixeta tancada.
• Dutxar-nos en comptes de banyar-nos i ensabonar-nos amb l'aixeta tancada.
• Arreglar les aixetes que degoten.
• Omplir el rentavaixella i la llavadora completament.
• Si llavem a mà ensabonar els plats amb l'aixeta tancada.
• Utilitzar l'aigua de llavar les verdures per a regar les plantes.
• No tirar innecessàriament de la cadena del vàter...

dimarts, 13 de març del 2018

Avantatges i desavantatges de les TICs

Les TICs estan tenint una gran repercussió en el món educatiu. Adaptar-se a aquestes noves tecnologies és un procés que s'està duent a terme lentament, però que està permetent a molts docents millorar la qualitat de l'ensenyament.
Les noves tecnologies ajuden a millorar la interacció de l'alumne amb les classes, passant de tenir un rol passiu a un molt més dinàmic, actiu i responsable. Però és important crear una consciència sana davant les TIC i saber diferenciar com ens ajuden i quines són les seues limitacions:

Principals avantatges

MOTIVACIÓ. La utilització de les TICs permet a l'alumne aprendre de forma més atractiva, amena, divertida, investigant d'una forma senzilla. Potser aquest avantatge és el més important posat que sense la motivació de l'alumnat és molt difícil que el docent aconseguisca els seus objectius.

INTERÉS. A través de les TICs augmenta l'interés
de l'alumnat independentment de la matèria. Els recursos d'animacions, vídeos, àudio, gràfics, textos i exercicis interactius que reforcen la comprensió augmenten l'interés de l'alumnat complementant l'oferta de continguts tradicionals.

COOPERACIÓ. Les TICs possibiliten la realització d'experiències, treballs o projectes en comú. És més fàcil treballar junts, aprendre junts, i fins i tot ensenyar junts. També el docent pot col·laborar amb altres docents.

INTERACTIVITAT. L'alumne pot interactuar i intercanviar experiències amb altres companys de l'aula, del centre o d'altres centres educatius enriquint en gran manera el seu aprenentatge.

INICIATIVA I CREATIVITAT. Es fomenta la iniciativa de l'alumne, el desenvolupament de la seua imaginació i l'aprenentatge per si mateix.

AUTONOMIA. L'alumne disposa d'infinit nombre de canals i de gran quantitat d'informació. Pot ser més autònom per a cercar informació, encara que necessite aprendre a utilitzar-la i seleccionar-la.

COMUNICACIÓ. Es fomenta la relació entre alumnes/as i professors. La comunicació és molt més oberta, ja que pot realitzar-se mitjançant diferents canals on es poden compartir idees, resoldre dubtes, etc.

ALFABETITZACIÓ DIGITAL I AUDIOVISUAL. S'afavoreix el procés d'adquisició dels coneixements necessaris per a conéixer i utilitzar adequadament les TICs.

Principals inconvenients de les TICs

No tot són avantatges en usar les noves tecnologies en les aules, ja que també comporta una sèrie d'inconvenients:

DISTRACCIÓ. L'alumne/a es distrau consultant pàgines web que li criden l'atenció o pàgines amb les quals està familiaritzat.

PÈRDUA DE TEMPS. A causa de les innombrables fonts que trobem en la xarxa.

ADDICCIÓ. Pot provocar addicció a determinats programes com poden ser xats, videojocs, etc.

FIABILITAT DE LA INFORMACIÓ. Moltes de les informacions que apareixen a la xarxa no són fiables. Hem d'ensenyar als nostres alumnes/as a distingir-les.

AÏLLAMENT. La utilització constant de les eines informàtiques aïlla a l'alumne d'altres formes comunicatives, que són fonamentals en el seu desenvolupament social i formatiu.


En resum, la tecnologia té una gran repercussió en la societat malgrat els seus pros i contres. No obstant això, ben utilitzades generaren molts més beneficis que inconvenients i és en això en el que ens hem de centrar, a intentar millorar els beneficis i reduir els contres formant als alumnes a utilitzar-les de manera eficient.

diumenge, 11 de març del 2018

Glossari

Ací teniu el glossari o presentació dels termes més importants de la unitat didàctica. Aquest glossari té com a finalitat construir i compartir un llenguatge al voltant dels continguts a estudiar.



Atmosfera: Capa d’aire i altres elements que envolta la Terra.

Aqüífers: dipòsits sota terra als que s’emmagatzema l’aigua de les precipitacions.


Contaminació: alteració de les condicions natural d’un medi. 

Ecologia: Estudi de les relacions entre els grups humans i el seu ambient.

Escorça terrestre: conjunt de roques que formen la part més externa del globus terraqüi.

Evaporar: convertir en vapor un líquid.

Hidrosfera: conjunt de parts líquides del globus terraqüi.

Núvols: Grans masses de xicotetes gotes d’aigua que es formen a l’atmosfera i que hi floten.

Potabilització: procés en què l'aigua es condiciona perquè puga beure's sense risc per a la salut.

Precipitacions: Gotetes d’aigua dels núvols que cauen a terra.

Reciclar: Transformar un material o un objecte usat perquè puga ser utilitzat de nou.

Salinitat:
quantitat de sals que conté l'aigua.

dimecres, 7 de març del 2018

La contaminació de l'aigua

Entre els problemes de contaminació ambiental, un dels més seriosos és la contaminació de l'aigua, ja que sense ella no podríem viure. És el nostre principal recurs natural i un element indispensable per al desenvolupament. 

No obstant açò, malgrat la importància que té en les nostres vides no paren de contaminar-se nostres fonts d'aigua més importants, com són els rius, els oceans, els canals, els llacs i els embassaments.
És un dels problemes més importants d'aquest segle, ja que sense aigua de bona qualitat és impossible garantir el benestar del medi ambient, de l'espècie humana, dels animals i de les plantes.
Les principals causes que provoquen la contaminació de l'aigua són:

Deixalles industrials
Milers d'empreses aboquen quantitats de productes contaminants derivats dels seus processos industrials. Els rius i els canals són els més afectats.

Augment de les temperatures

L'escalfament global també influeix en la contaminació de l'aigua. Quan les temperatures pugen per sobre de les habituals, les fonts d'aigua disminueixen la seua quantitat d'oxigen i s'altera la composició de l'aigua.

Ús de pesticides en l'agricultura
Fertilitzants i productes químics usats per al cultiu d'aliments es filtren a través de canals subterranis que acaben en les xarxes d'aigua que utilitzem per al nostre consum.

Desforestació
La tala d'arbres contribueix al fet que els rius i els llacs s'assequen. 

Vesses de petroli
Els abocaments es produeixen pel transport deficient del petroli i a la filtració de productes com la gasolina.

Per tot això és essencial fer un ús responsable de l'aigua i reduir les causes que provoquen la seua contaminació. Començant per ser responsables des de casa ja estarem contribuint a millorar aquesta situació.

dilluns, 5 de març del 2018

Les TICs en l'àmbit educatiu

Cada vegada l’ús de les TICs en l’àmbit educatiu va adquirint més importància. La seua incorporació al món escolar ha sigut progressiva i ha anat evolucionant al llarg dels últims anys, tant que ha passat a ser una eina bàsica per al professorat i l'alumnat.


L'escola ha de garantir la preparació de les futures generacions i per a açò ha d'integrar la nova cultura d'alfabetització digital. La incorporació de les TICs a l'ensenyament suposa la integració de les noves tecnologies en els processos d'ensenyament-aprenentatge, en la gestió dels centres i en les relacions de participació de la comunitat educativa.

Les noves tecnologies ens permeten presentar la informació d'una manera molt diferent mitjançant continguts més dinàmics i interactius. Tot açò fomenta una actitud activa de l'alumne i afavoreix la motivació. Els docents tenim la possibilitat de generar continguts educatius en línia amb els interessos o les particularitats de cada alumne, per la qual cosa hem de conéixer adequadament la xarxa i les seues possibilitats i ensenyar als seus alumnes els seus beneficis i desavantatges.

La popularització i la integració de les TICs en l'àmbit educatiu és una gran revolució que contribuirà a la innovació del sistema educatiu i implicarà reptes de renovació i millora dels processos d'ensenyament-aprenentatge.

diumenge, 4 de març del 2018

Estimulem l'amor dels xiquets per la naturalesa

Tots sabem que els xiquets són exploradors innats, criatures curioses. Necessiten descobrir la naturalesa i comprendre que l'univers no tan sols està centrat en la seua casa, col·legi o joguets, sinó que més enllà del seu entorn existeix un món fascinant que els rodeja. L’amor per la naturalesa també s’ensenya i s’aprén. És molt important que des de xicotets aprenguen a amar i apreciar el món natural i a actuar en correspondència amb aquests sentiments, contribuint al seu cuidat i preservació.



Des de l’associació mundial d'educadors infantils (AMEI-WAECE) ens donen deu consells bàsics per inculcar en els nens l’amor i el respecte per la naturalesa i el medi ambient:

1- Familiaritzar amb les coses naturals que hi ha al seu entorn: plantes, pardals, insectes, flors, etc. Procurar que tomen consciència del parc com un lloc agradable per a gaudir i on conviuen plantes, animals, arbres, etc.
2- Sensibilitzar en les qüestions mediambientals respecte a la contaminació del seu entorn més pròxim: els sorolls, els fums, l'olor, la brutícia dels carrers i de l'aigua, etc.
3- Proporcionar experiències amb les quals puguen comprendre la transformació de la naturalesa per la influència dels canvis del clima i els fenòmens naturals com la pluja o la sequia, fred i calor, etc.
4- Valorar el treball de les persones que s’encarreguen de cuidar la ciutat.
5- Ajudar a conéixer les plantes i les flors: les seues parts externes, els que necessiten, el que ens proporcionen, les classes i noms. Que descobreixen com naixen i creixen, que necessiten respirar i alimentar-se per a créixer, etc.
6- Apropar als nens al món animal. Que coneixen i comprenguen la forma de vida, les necessitats, els cuidats que hem de tindre amb ells i com voler-los i respectar-los.
7- Visitar amb ells museus de ciències naturals i comentar amb ells que és el que més els ha agradat.
8-Veure programes a la televisió i documentals sobre naturalesa i fenòmens naturals.
9- Fomentar l’amor per la naturalesa també és alertar sobre les precaucions que s’han de prendre per evitar per exemple picadures de vespes, aranyes o altres animals. No es tracta de fomentar la por sinó que coneguen i amen sense córrer perill.
10- S’ha d’entendre l’educació ambiental com educació en valors i convivència.